Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Resa med barn

Cypern är en mycket bra destination för barnfamiljer i alla åldrar. Stränderna är långgrunda och många hotell är anpassade för familjer med barnklubbar, barnpooler och lekparker. Vissa har också särskilda barnpaket med barnstol, barnsäng och sittvagn. 

Barnmat och blöjor
Många restauranger har barnmenyer och egna små lekplatser. Barnmat, välling, modersmjölkersättning, nappar, nappflaskor och blöjor finns på de flesta minimarkets och apotek på resmålen, ofta av samma märken som i Sverige. Priset är något högre än hemma. Större utbud och lägre priser hittar du i supermarkets som Carrefour och Lidl som finns i Paralimni, Larnaca, Limassol och Nicosia. Vi rekommenderar dock att du tar med dig ett basförråd av blöjor, hygienartiklar och mat hemifrån, eftersom utbudet i affärerna kan variera. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre. Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta socker.

Prisexempel:
Barnmatsburk: ca 1,20-2 euro för 250 g
Blöjor: ca 17 euro för 42 st Huggies, 13 euro för 24 st Pampers och 10 euro för 30 st Limero 
Välling: 300 g ca 4-5 euro/300 g
Modersmjölkersättning ca 7 euro/ 300 g 

Insekter och djur
Mygg kan under vissa perioder vara besvärande. De flesta supermarkets säljer effektiva myggmaskiner, som sätts i vägguttaget. Tänk på att medlen som används i maskinerna är mycket starka och inte godkända i Skandinavien. Allergiker bör därför vara försiktiga. Ha inte maskinen på medan du sover. Annars ger myggmedlet MyggA, som kan köpas på apoteket i Sverige, ett effektivt skydd. Du kan också ta med myggnät och häftstift hemifrån och sätta ett provisoriskt myggnät för fönstren.

Sjöborrar finns på vissa mindre stränder med klippbotten. Använd badskor om du är osäker på botten. Ödlor av olika slag finns det gott om. De är ofarliga och mer rädda för oss än vi för dem. Katter och hundar går lösa överallt. Låt inte barnen klappa dem, hur söta de än är. Många är herrelösa och kan ha loppor eller sjukdomar.

Barnens nöjen
I städerna och de större byarna finns kommunala lekplatser men de består för det mesta bara av någon gunga. Däremot finns det en massa privata lekplatser (lunaparker) med klätterställningar, olika hoppborgar och studsmattor. Det kostar några euro för barnen att komma in, men är gratis för föräldrarna. I Ayia Napa finns det två stycken: en på Nissi Avenye och en inne i tivolit bakom McDonalds. Men tänk på att standarden och säkerheten inte är lika hög som i Skandinavien. I utkanten av Ayia Napa ligger en stor vattenpark och i Limassol finns en mindre vattenpark.

Barnvagnar och barnstolar
Barnstolar finns på de flesta restauranger, och många bilfirmor hyr ut bilbarnstolar. Boka i god tid! Trottoarernas bredd varierar ganska mycket och det är inte särskilt lätt att ta sig fram med barnvagn. Trottoarkanterna är oftast höga och det är sparsamt med ramper. Sulky brukar vara lättast att ta sig fram med. Övergångsställen finns, men på vissa ställen är trafiken mycket intensiv och vänstertrafiken kan ställa till det för den ovane.

Lek- och strandsaker
Nästan alla mataffärer och souvenirbutiker säljer strandleksaker. Hink och spade kostar från 4 euro och badmadrass från 7 euro. De stora varuhusen har leksaksavdelningar. I Paralimni finns Lidl, Kokkinos och Carrefour, och i Larnaca och Limassol hittar du Lidl, Carrefour och Debenhams. Det finns också leksaker i sportaffärer som Mavros, som finns i alla stora städer. Även Tipp Topp, Jumbo och Early Learning Center säljer leksaker, finns i Limassol, Nicosia och Larnaca.

Övrigt
Cyprioterna är mycket barnkära och kommer gärna fram och pratar med besökande småttingar. Det kan hända att de tar på dem eller pussar dem på kinden. För cyprioterna är det helt naturligt, även med främmande barn. 

Utsätt inte barnen för den starka solen mellan klockan 12.00 och 17.00. Smörj in dem med hög solskyddsfaktor, se till att de använder t-shirt även när de badar, och solhatt. Ett urvridet fuktigt badlakan kan hjälpa sömnlösa, ledsna barn när natten är varm.

Allergier är inte lika vanliga hos cypriotiska barn som hos svenska. Glutenallergiker kan ha svårt att hitta passande varor, då den sjukdomen knappt förekommer här.