Restaurangtips

På Cypern finns alla sorters restauranger med kök från hela världen. Det cypriotiska köket ligger nära det grekiska, men de skiljer sig åt en del. Här kryddas till exempel ofta maten med mynta, så cypriotisk tsatsiki smakar inte som grekisk. En typisk lokal rätt är halloumiost, som grillas eller steks i olja och ofta serveras som förrätt. Cyprioterna själva äter den med pitabröd och sallad, gärna med lountza till. Lountza är fläskkött som smakar ungefär som kassler. 

Prova också öns goda meze, olika smårätter. Börja med sallad och taramosalata (fiskrom blandat med majonnäs) eller tsatsiki. Sedan kan du välja mellan kött, fisk eller en blandad meze. Den blandade mezen brukar innehålla allt från olika sallader till bläckfisk och grillade kotletter. Oftast kommer rätterna in på olika serveringsfat, så att man själv får ta för sig av maten. Det gör att alla kan prova på alla rätter. 

Den cypriotiska snabbmaten är kebab. Det finns två olika sorter. Den cypriotiska kebaben består av bitar av fläskkött som grillats över kol och serveras med vitkålssallad, tomat, lök, gurka och persilja. Den kan också serveras som en mix av fläskkött och en typ av köttbullar. På senare år har även donnerkebab kommit till Cypern. Den liknar den vi äter i Sverige och består av pressat fläskkött eller kyckling som grillas och sedan skärs i bitar och serveras med sallad och tsatsiki. Snabbmatsställen finns överallt på ön och besöks både för lunch och middag.